Csak választás kérdése, meddig tart a kutyaház

Eljött a december, és a leghidegebb évszakunkkal elérkeztek a hideg fagyok, az ünnepi hangulat, a korai esték és persze a köd. Ilyenkor mindenkinek nehéz. Nekünk a fűtés miatt kell aggódnunk, az állataink azonban ilyenkor is az udvaron tartózkodnak. Persze a szerencsésebbek ilyenkor mégis bemenőt kapnak a lakásokba, azonban nem mindenkinek van meg erre a lehetősége. Ilyenkor is szeretnénk azonban gondoskodni a kedvenceink épségéről. Legyen szó nappalról vagy éjszakáról, egy modern és jól kialakított kutyaház, ami akár még fűtéssel is rendelkezik, remek menedéket nyújt a kutyáknak a hideg téli estéken is.

Hogyan ne szökjön ki a hő a kutyaházból?

A jó felépítéssel már sokat nyerhetünk az ügyön. Egy jól kiválasztott és megfelelően megtervezett kutyaház sok hőt magában tud tartani, míg egy olyan, ami ezeket a kitételeket mellőzi, nem lesz megfelelő a téli időjáráshoz, sőt, a nyárihoz sem az. De milyen feltételei is vannak egy jó kutyaotthonnak? Vegyük sorba: először is, a tető az a hely, aminek fel kell fognia az esőt és a havat. A megálló hóréteget bölcs döntés leszedni a tetőről, azonban ha az éjszaka közepén esik a hó, természetesen nem kell rögtön ugranunk a seprűvel, olyan darabot válasszunk, ami a hideg réteg ellenére sem engedi be a fagyos anyagot és a nedvességet.

Ennek ellentéte a kutyaház alja. A föld alapvetően télen sokkal hidegebb, mint a légtér, és árasztja is magából ezt a kellemetlen érzést, így olyan kutyaházat kell egy gondos gazdinak választania, ami magasított aljzattal rendelkezik, így ugyanis nem érintkezik a ház alja a talajjal, nem fogja átvenni a hideget. Még ennek ellenére is kényelmetlen lehet a szilárd aljzat, de szerencsére már hőtartó és fűthető kutyatakarókat, szőnyegeket is kaphatunk.

Ezután következik a nyílászáró kérdése. Ez jó, hogyha nem teljesen középen van, így a kutya el tud zárkózni a kellemetlenül betóduló hidegtől, így nem éri őt ez a behatás közvetlenül. Továbbá a mérete is lényeges, a túl nagy ajtó nagyon sok meleget enged ki a házból, így tulajdonképpen minden törekvésünk semmissé válhat. Jó ötlet lehet ilyenkor egy szélvédő felszerelése, ami nem akadályozza meg a kutya kilátását vagy szabad közlekedését, azonban felfogja a kellemetlen légáramlatokat is egyben.

Következzen a belmagasság, ami szintén nagyon fontos tényező a választáskor, és teljes mértékben a kutyánk nagyságától függ. Érdemes tehát úgy nekiindulni vásárolni, hogy már tudjuk, hogy centiméteres kutyának mekkora kutyaházra van szüksége. Ezekre a számokra könnyen rá lehet keresni az interneten, és ha egyébként is online vásárol az ember, akkor az ilyen apró extra információk nem okozhatnak nagy fennakadást, hiszen csak néhány kattintás orvosolni ezt a problémát még akkor is, hogyha nem érte el a kutyánk a teljes magasságát. Kölyköket persze nem hagyunk kint télen egyedül, de vannak olyan fajták, amiknél évekbe telik, mire elérik a végleges magasságukat, azonban ezekre a számokra sem kifejezetten nehéz rákeresni az interneten. Mindenkori elv azonban, hogy a kutya kényelmesen elférjen a házban, meg tudjon benne gond nélkül fordulni, ne lógjon ki semelyik tagja, de ennél nagyobb hely nem is kell neki, mert a nagyobb beltér nehezebben melegszik fel. A kutyaház egyik fő „fűtőteste” ugyanis maga a kutya, akinek a testhőmérsékletét átveszi a légtér, azonban csak egy bizonyos mértékig képes erre.

És hogy hol válogassunk? Ebben a helyben nem fog senki csalódni: https://www.petnet.hu/termekek/KUTYA_KUTYAFELSZERELES_Kutyahaz-261

Hol legyen télen a kutyaház?

Lehetőség szerint helyezzük át ilyenkor a kutya otthonát valamilyen szélvédett helyre, például egy teraszra, ahová a hó sem ér el, és a nedvességtől sem kell tartanunk. Ettől függetlenül persze nem árt, hogyha a kutyának van némi rálátása az udvarra, hiszen ő ilyenkor is házőrző, és szereti látni, mi folyik az otthonában. Persze a leghidegebb téli napokon ő is hálás, hogyha használatba veheti az előszobát vagy a kamrát, nem muszáj feltétlenül rögtön az ágyba beengedni.

A téli kutyaház tartóssága

Mindenképpen tartós anyagból készült házat válasszunk, mert a nem megfelelő, vagy nem megfelelően kezelt anyagból készült ház nem fogja túlélni a hideg telet. Ha egy teraszra helyezzük, vagy legalábbis a betonra, akkor sokkal nagyobb az esélye, hogy még jövőre is használható lesz a ház. Természetesen nyáron is vannak a tartósság fenntartásának kritériumai, amiről talán majd egy másik cikkben be fogok számolni. Azonban, amíg tartanak a hideg napok, figyeljünk oda állatainkra is különös figyelemmel, hogy számukra is kellemesen teljen ez az időszak, még ha nem is ünneplik a karácsonyt úgy, ahogy mi. Ha pedig valaki többet szeretne megtudni a témáról, akkor érdemes jobban utánanézni, hogy milyen anyagból készült kutyaházat is érdemes beszerezni. Persze, érdemes olyan házat választani, ami megbízható webáruházban található, ezért is került egy link az írásba. Ha már biztos helyről rendelünk, gyakorlatilag félsiker a választás, ráadásul emellett még több másik hasznos felszerelést is be tudunk szerezni a kutyánknak. Tehát alaposan gondoljuk meg a választást, mielőtt még véglegesen döntenénk.

 

Previous post Amikor fékszervízre van szükség
Next post Amit a föld szállítás árakról tudni érdemes
Menu