A hisztamin allergia sem gyerekjáték, ideje megfelelően kezelni

A hisztamin allergia sokakat kínoz, és sajnos csak kevesen veszik észre, hogy mi is a probléma. Ez számos allergia esetében előfordul, szemben azokkal az érzékenységekkel, amelyek tüneteik tekintetében igen látványosak, így gyorsan kezelik őket megfelelő módszerekkel. Ezért érdemes minél több betegségtől és érzékenységről többet megtudni, hogy az ember saját maga is fel tudja ismerni az árulkodó jeleket. Éppen ezzel a céllal született ez a cikk, hogy bemutassa a hisztamin allergia tüneteit, okát, felismerését és persze a kezelésről is szó lesz. Még akkor is érdemes tovább olvasni, hogyha teljes mértékben egészségesek vagyunk, a családunk és barátaink körében is könnyen megjelenhet a probléma, amin ki tudja, talán éppen mi tudunk segíteni annak felfedezésével. 

hisztamin-allergia_pic2

Mi is pontosan a hisztamin allergia?

A hisztamin egy olyan vegyület, ami a hízósejtekben és a bazofil sejtekben termelődik és raktározódik. Amíg még csak pusztán valóban raktározódik, nincs is vele gond, azonban egyes megbetegedések esetében a hisztamin kiszabadul. A leginkább ironikus, hogy gyakorlatilag az immunrendszer védekezésének egy formája, azonban sokan mégis allergiás reakciókat tapasztalhatnak felszabadulásukkor, és hisztamin allergia alakul ki. Hogy miért? 

Az ember nem kifejezetten magára a hisztaminra allergiás, hanem az azt lebontó enzim hiánya okozza a tüneteket. Általában ennek a megléte genetikai örökség, tehát eleve nem megfelelő mennyiségű enzim termelődik egyes szervezetekben, ugyanakkor valamilyen betegség folytán is kialakulhat ez az állapot. Sajnos nem csak olyan esetekben fordul elő, amiről az ember nem tehet, a rendszeres alkohol- és gyógyszerfogyasztás is csökkenti a szervezetben ennek az enzimnek a termelését, így nincs belőle elegendő hisztamin lebontásához, és komoly tünetek alakulhatnak ki. 

Pedig alapvetően a hisztamin egy nagyon hasznos vegyület, ami az egyes betegségekre tünetek kiváltásával hívja fel a figyelmet, így azokat könnyebben lehet azonosítani, majd kezelni. Az egyes allergiák felismerésében is segítségére van a szervezetben, az egyes helyeken található izomösszehúzódás általában egyértelmű reakciókat vált ki. Ilyen a köhögés, a hasi görcsök, hányinger, sőt még a fájdalmas menstruációs görcsök is. 

Gyulladásos esetekben ennek következtében keletkezik a kipirosodás, duzzanat, amely szintén felhívja a figyelmet a problémára.

Amit a hisztamin allergia esetében tudni érdemes

A hisztamin allergia nem feltétlen velünk született betegség, ezért minden életkorban kialakulhat, így a tünetekre mindig érdemes jobban odafigyelni. A tünetek közé tartozik a magas értéke a vérben, ami persze csak vérvizsgálat során mutatható ki. A tünetek is attól függenek, hogy ez az érték mennyire magas. Még kisebb szinten előfordulhat gyomorsav-termelődés megnövekedése, később azonban már olyan tünetek is jelentkezhetnek, mint a szapora szívverés, kipirulás, bőrviszketés, csalánkiütés, előfordulhat sűrűn fejfájás is. Komolyabb esetben már hörgőgörccsel és vérnyomáseséssel is számolni kell. 

A hisztamin allergia gyógyszeres kezeléssel és hisztaminmentes étrenddel javítható, a tünetek ennek következtében szinte észrevehetetlenné válhatnak. Az antihisztamin gyógyszerek felíratása előtt persze részt kell vennünk egy teszten, amit csak hisztaminmentes diéta néhány hete után lehet egyáltalán elvégezni. Hogyha az érzékenység valóban fennáll az eredmények alapján is, akkor ez az étkezés lesz mostantól az életmódunk, nem csak egy néhány hétre terjedő kúra, úgyhogy már ekkor lehet kreatívnak lenni és megszeretni az ilyen módon készített ételeket, alternatívákat.

A hisztamin allergia és a táplálkozás

Általánosságban is fontos tudni hisztamin allergia esetében, hogy a hisztamin tartalma nő az élelmiszerekben, hogyha azok nem frissek, már néhány naposak vagy hűtőben tároltak. Aki hisztaminmentes diétát folytat, annak fontos, hogy lehetőség szerint mindennap vásároljon, és a boltokban is inkább a frissebb kinézetet válassza, vagy piacon szerezze be a friss élelmiszereket. Kerülni kell továbbá ebben az esetben a legtöbb feldolgozott húst és élelmiszert, és minden olyan zöldséget és gyümölcsöt, amin ütődésből származó folt található, egy része meg van barnulva. 

hisztamin-allergia_pic3

Idővel jó megoldás lehet a kisebb-nagyobb konyhakert kialakítása, mert így juthatunk igazán friss és egészséges, és nem mellesleg finom élelmiszerhez. 

Hogyha otthon főzünk, akkor ne fogyasszuk másnap, harmadnap is az ételeket, csak az elkészítés napján, úgyhogy érdemes lehet egyszerűbb ételeket és kisebb adagokat főzni. 

Szerencsére mindezek mellett vannak olyan élelmiszerek is, amiknek egyáltalán nincs hisztamintartalma. Ilyen többek között a sárgarépa, a cukkini, a spárga, a tök és a vaj is. Ezeket nem csak frissen, hanem később is fogyaszthatjuk, hiszen amíg nincs hisztamintartalmuk, addig az az idővel arányosan nem is tud nőni szerencsére, úgyhogy ezekből bátran lehet fogyasztani a későbbiekben is. 

A diéta persze nehéz, de minden allergia kellemetlenségekkel jár, és így is teljes életet élhet az ember, és a megadott élelmiszerekből is finom, tápláló és egészséges ételeket lehet készíteni. 

ponyvas-teherauto-berles_pic3 Previous post Ponyvás teherautó bérlés gyorsan és könnyedén
Budapest-munkásszállás_pic1_1 Next post Budapest munkásszállásai sem mindig a legjobbak
Menu