Mikor számít a véralkoholszint?

A véralkoholszint kalkulátorok hatalmas segítséget jelenthetnek az embernek, hogyha vezetéskor nem biztos benne, mikor is ülhet újra volán mögé. Ez fontos kérdés, hiszen jelenleg az ittas vezetés az egyik legkeményebben büntetett kihágás az utakon, ráadásul nem is csak egy bizonyos kategóriában kaphatunk büntetést. Azonban erről később beszélek majd részletesen, hogy egy kicsit jobban képben lehessen mindenki azzal, miért is olyan fontos ez a szolgáltatás az interneten. 

A véralkoholszint kalkulátorok működése

Maga a véralkoholszint azt mutatja meg, hogy egy liter vérben hány milliliter alkohol van. Magyarországon jelenleg zéró tolerancia van, ami azt jelenti, hogy egyáltalán nem szabad alkohol fogyasztása után vezetni, azonban maga az ittasság 0,5 ml-nél kezdődik 1 liter vérben, ez gyakorlatilag 5 ezrelék véralkoholszintet jelent. 

véralkoholszint_pic1

Mennyi is ez alkoholban mérve? Tulajdonképpen mi is ki tudjuk ezt számolni, bár ha az embernek nem erőssége a matematika, néhány ital elfogyasztása után azért bízzuk inkább a számítógépre ezt a feladatot. A helyzet az, hogy még az internetes kalkulátorok sem jelentenek igazi pontosságot, hiszen mindenkinek egy kicsit eltérően működik a szervezete, így egy kis kételkedéssel álljunk az eredményhez, és vegyük azt inkább iránymutatásnak, mintsem percre pontosan biztos megoldásnak. 

Nézzük tehát meg, hogy mennyi az annyi. Egy feles általában 3-5cl alkohol, ez átváltható 30-50ml-re. A nagyobb feles az 50, míg a kisebb a 30ml-es nagyság. Hogyha már átváltani tudunk, akkor viszont bejönnek a számításba a százalékok is, ugyanis véralkohol mennyiség szempontjából nem mindegy, hogy az ember pálinkát iszik vagy valamilyen egy korty bort természetesen.

Mit kell még megadnunk a kalkulátor működéséhez? Nem csak az fontos tehát, hogy milyen mennyiségű alkoholt fogyasztottunk, hanem annak a tiszta alkoholtartalma is beírásra kerülhet. Ezt megtehetjük általában manuálisan is, azonban ritka az, hogy az ember minden egyes elfogyasztott italról tudja ezeket az információkat. Érdemes lehet tehát olyan kalkulátort keresni az interneten, ahol a százalék helyett magát az italt tudjuk beírni, esetleg választani tudunk erősebb és gyengébb fajták között, tehát 7% 150ml helyett azt tudjuk esetleg megadni, hogy egy pohár vörösbort fogyasztottunk. Mind ezek mellett érdemes még érdemes olyan pontos kalkulátort keresnünk, amelyben megadhatjuk a testsúlyunkat, ez utóbbi nagyon fontos a vér mennyisége és a felszívódási felület szempontjából is, illetve ahol a nemünket is meg tudjuk adni, férfiak és nők között kisebb-nagyobb eltérések lehetnek az alkohol felszívódásának gyorsaságában. 

Jó döntés lehet emellett olyan kalkulátorral dolgozni, ahol nem csak azt tudjuk megadni, hogy X alkohol volt elfogyasztva, hanem ahol akár percre pontosan meg tudjuk ezt adni. Tehát nem azt írja ki a véralkoholszint kalkulátor, hogy 4,5 óra a felszívódás, hanem esetleg azt, hogyha elfogyasztottuk 13 órakor a pohár pezsgőt, akkor az 14:05-re már teljesen ki fog ürülni a szervezetünkből. Persze ez csak egy nagyon elnagyolt példa volt, és sokan nem szeretnének ennyire pontos megoldást, azonban sokaknak lehet segítségére mégis, akik nem szeretnek véletlenre menni. 

Büntetés a véralkoholszint függvényében

Természetesen nem a véralkoholszint az egyetlen tényező, ami befolyásolja a büntetés mértékét, ez ennél egy sokkal összetettebb kérdés. Egyrészt, nagyon fontos a büntetés szempontjából, hogy elkövettünk-e valamilyen más kihágást is, esetleg balesetről van-e szó, a balesetben mi vagyunk-e az elkövetők, történt-e személyi vagy tárgyi sérülés, és az milyen mértékű. A legjobb esetben nem követtünk el kihágást az alkohol fogyasztásán kívül, hanem egy egyszerű közúti ellenőrzés során kellett megállnunk, és megfújni a szondát. Szerencsétlen és ritka eset, de természetesen nem kizárt, hogy megtörténhet, időnként kifejezetten sokat és sok helyen ellenőriznek, máskor persze az ember évekig nem találkozik egyetlen járőrrel sem.

véralkoholszint_pic3

A büntetések összességében az alábbiakat foglalhatják magukba: büntetőpontok a vezetői engedélyen, a kihágás mértékétől függően, pénzbírság, amely bizony igen magas költségeket foglalhat magába, a vezeti engedély bevonása, a vezetéstől való eltiltás legalább egy hónapig, de akár évekig is, illetve lehet szó egy képzésről is, amely a biztonságos közlekedést ismerteti. 

Mit tehetünk, hogyha magasabb véralkoholszinttel szondáztattak?

Akár alacsony, akár magas a véralkoholszint, mindenképpen bajban van az ember, már csak az nem mindegy, hogy mennyire nagy is ezt a baj. Ajánlom, hogy ha már a kapitányságra kerül az ügy, akkor mindenképpen kérjük ügyvéd segítségét. A jogi személy pontosan tudja, hogyan lehet a büntetések mértékét csökkenteni, esetleg az eltiltást is „megúszhatjuk” olyan kategóriákon, amelyek nem az esethez kapcsolódtak. Én mindenkinek csak ajánlani tudom ennek a lehetőségnek a választását, mert egyedül nem csak elveszettnek érzi magát az ember, de az is, és bizony könnyen aránytalanul magas büntetésre számíthatunk, hogyha nincs valaki a hátunk mögött, hogy irányítsa az eseményeket. 

Previous post Üzletkötés az Újpesti Parkolási Zrt.-vel az Opten segítségével
vegytisztítás1_3 Next post Először volt szükségem profi vegytisztításra
Menu