A spotlámpa

 

Sokáig csak a színházban, boltokban találkozhattunk irányított fényű lámpákkal, de ma már a lakásban is előszeretettel használjuk őket, mivel olyan sokrétű a felhasználási köre, hogy akár modern akár klasszikus az otthonunk, megtaláljuk a megfelelőt. Mivel a spot lámpa szórása kisebb a hagyományos izzóéval szemben, főként alacsony belmagasságú helységben gondoljuk át, hogy milyen célt szeretnénk elérni a megvilágítással. A spotok foglalata leggyakrabban GU10-es, de akár MR-16-os jelzésűvel is találkozhatunk. Sokféle, több izzóval felszerelt lámpatest kapható már a boltokban, melyek fényét akár több irányba is állíthatjuk. Elhelyezhetjük oldalfalon vagy mennyezeten is. Használhatjuk irányfénynek, de az általa adott célzott fény alkalmas felület – egy festmény vagy szobor megvilágítására is. Sokféle színben és formában állnak rendelkezésünkre spot lámpa keretek és akár még egy fekete spot lámpa keret beszerzése sem számít kuriózumnak. Vannak álmennyezetbe süllyeszthető világítótesteket is. A sínre szerelhető spot lámpa segítségével nagyobb területen is bevilágíthatunk. Amennyiben fontos számunkra az energiatakarékosság, úgy válogassunk a LED spotok között. Meg fogjuk találni a nekünk megfelelőt.

Mennyezeti spot lámpa

 

Igényeinktől függ, hogy hány spot lámpa került majd fel a mennyezetre. A spot lámpák álmennyezetbe süllyesztéséhez a lakás minden helyisége tartogat lehetőséget számunkra. Ha egy-egy spot lámpa mellett döntünk akkor kevesebb, ha több, akkor értelemszerűen nagyobb fény lesz a szobában. A kivitelezéshez méretben egyedül a lámpa és a lámpa foglalatának együttes magasságát kell figyelembe vennünk. Az álmennyezetben elhelyezett spotos lámpa kivitelekkel egy mutatós, hosszú távon működőképes, energiatakarékos és biztonságos rendszert tudhatunk magunkénak. A mennyezetvilágítás, az irányított fény megoldások és a hangulatot vagy dekorációt biztosító fényjátékok is kialakíthatók spot lámpákból. A beépíthető spot lámpa általában kerek vagy szögletes. Hogy melyiket használják szívesebben, az otthonunk stílusától függ. Minimál, és ipari Indusztriális stílusnál a szögletes, – míg a modern, klasszikus és finomabb vonalvezetésű otthonokhoz inkább a kerek spot a dukál. A billenő spot keret biztosítja a fény irányának tetszőleges változtatását.

 

Fali spot lámpa

 

Lépcsőházakban, nagy falfelületeken, folyosókon vagy hálószobákban, bárhova is szeretnénk, a fali spot lámpa megfelelő világítást biztosít, vessünk csak egy pillantást a széles választékra: https://ledguru.hu/lampatestek-165/spot-lampa-167 .

 

Álló spot lámpa

 

Rengeted különböző tervezői megoldással bővül nap, mint nap a kínálat. Az álló spot lámpa elsősorban olvasáshoz, vagy íróasztali munkához előnyös. Oda irányíthatjuk a fény, ahol szükség van rá, anélkül, hogy az a család többi tagjának zavaró lenne. Elsősorban kiegészítő világításnak valók, de megfelelő fali spot lámpa nagymértékben hozzájárul otthonunk hangulatához és kinézetéhez. Amennyiben állítható fényerősségű lámpára esik a választásunk, éjszaka irányfényként is szolgálhat. Így nem kell félnünk attól, hogy nekimegyünk a bútoroknak.

 

Csiptetős spot lámpa

 

A csiptetős spot lámpa praktikus kiegészítő fényforrásként használható a nappaliban, a hálóban vagy éppen a gyerekszobában. Legnagyobb előnye a kompakt méret és a mobilitás: felerősíthetjük egy asztalra, polcra, oda, ahol éppen szükségünk van egy kis plusz világításra. Általában fémből és műanyagból készülnek. A funkcionális stílusú csiptetős spot lámpa vezetékes kapcsolóval használható, és beépített, jellemzően energiatakarékos LED fényforrás. Jó szolgálatot tehet, ha gyermekünk még iskolába jár, de szeret az ágyban tanulni, esetleg olvasni. A megfelelő erősségű világításnak köszönhetően nem fog a látása romlani.  Ha pedig lámpánk nem vezetékes, hanem saját energiaforrással működik a kertbe, kempingbe is magunkkal vihetjük.

A spot lámpa izzó cseréje

 

Majdnem minden spotlámpa GU10-es foglalatú izzó szükséges, amit helyenként bajonett zárasnak is neveznek. A spot lámpa izzók cseréje rendkívül egyszerű, bár az elővigyázatosság így sem nem árt. Amikor azt tapasztaljuk, hogy felkapcsolt állapotban egyszer csak kihuny a fény, ne essünk neki azonnal! Előbb óvatosan győződjünk meg róla, hogy nem forró az izzó. Bár a LED-es fényforrások – ha LED spot lámpánk van – kevesebb hőt termelnek, mint hagyományos társaik, de legyünk körültekintők.

 

Ha biztosan megfogható az izzó, fektessük rá az ujjainkat az izzó sima felületére és egy rövid, határozott tekerő mozdulattal, ami az óra járásával ellentétes, kicsavarintjuk a foglalatból. Az izzó magától kipottyan az izzó a lámpatestből, ezért a másik kezünket tegyük alá, nehogy leessen. Az új izzót ezen mozdulatsor visszájával tudjuk beilleszteni. Illesszük a foglalatba és kicsit forgassuk jobbra-balra, hogy a lábacskái a helyükre kerüljenek. Ezután a ráfektetett ujjainkkal tekerjük az óramutató járásával megegyezően, amíg már nem fordítható tovább. A régi izzót ne dobjuk a szemetesbe. Az égők és lámpák speciális elektromos és elektronikai hulladéknak minősülnek, és veszélyes anyagokat tartalmaznak, ezért semmiképp sem kerülhetnek a kommunális szemét közé. Ennek egyik fő oka, hogy a lámpahulladékokban veszélyes anyagok vannak, amelyek az emberi szervezetre nem, de a környezetre annál rosszabb hatással vannak.

Previous post Hogyan lettem Happy Dog kutyatáp hívő?
Next post Bevezetés a nagyformátumú nyomtatók világába
Menu