Kinek szól a portfólió fotózás?

Amikor azt halljuk, hogy portfólió fotózás, hajlamosak vagyunk színészekre, modellekre, előadóművészekre gondolni, akiknek szakmájukból adódóan folyton szükségük van efféle vizuális anyagokra. Amikor munkát keresnek, óhatatlanul kell egy eszköz, ami személyes találka nélkül tudja megmutatni a lényüket, hogy ők maguk milyenek és ez alapján el lehet képzelni egy közös munkát. Mivel ezek a folyamatok igen intim és bizalmas viszonyt szükségeltetnek igen hamar, ez is segít megbizonyosodni róla találka nélkül, gyorsan, hogy megvan-e a közös hullámhossz?

De nem való akkor már senki másnak a portfólió fotózás, csak nekik? Koránt sem. Egy felől, bárkinek lehet ma már szüksége egy színes kreatív anyagra. Egy bloggernek, vloggernek, influecernek, bármelyik honlaptulajdonosnak, aki magamról részleget tart fenn, de még annak is, aki igazán ki akarja csinosítani a linkedin profilját egy új állás reményében. És végezetül, miért ne lehetne csak úgy szórakoznunk egyet? Ez nem áll mindenkire, de aki csak szeretne pár jó fotót magáról, hogy majd évek múlva visszatekintve emlékezzen saját lényére akkor: miért ne tehetné? Anno fotóműtermekben pózolt percekig a család és ez a kép virított aztán a szoba falán éveken át. Ma attól, hogy másodpercek alatt csinálunk magunkról képet, még igényünk lehet egy ilyen átütő élményre.

Hogy is zajlik egy portfólió fotózás?

Tudni kell, hogy a portfólió fotózás bizonyos szintű bizalmat igényel a fotóalany és a körülötte lévők közt. Nem lehet csak úgy ukk mukk fukk belevágni, illetve lehet, de valószínűleg meg fog látszani a fotókon, hogy az alany kényelmetlenül érzi magát és feszengve vészelte át az egészet. Ezért nem érdemes pénzt kiadni. A fotós részéről sem leányálom az ilyen helyzet, hiszen sokat kell rögtönöznie és nem biztos, hogy minden kéznél lesz, amire szüksége van

Éppen ezért a legtöbb helyen a portfólió fotózás első lépése egy találka. Akár személyesen, akár telefonos úton, de megbeszélni a teendőket, az elképzeléseket, amiből nem csak az derül ki, mi a célja a képeknek és milyen hangulatúakat szeretnénk, hanem az is, hogy milyen a személyiségünk, hogyan reagálunk a kamerára? Elképzelhető, hogy ilyenkor a fotós lő is pár képet, csak, hogy kitapasztaljon minket, és lássa, mennyire oldódunk könnyen?

Amikor már eleve időpontra jövünk, elvárhatjuk, hogy felkészülten fogadjon minket akár a fotós, akár a fotós és a csapta. Értve ezalatt, hogyha sminkest, fodrászt, netalántán sytlistot egyeztettünk, akkor ők is már a kezdés pillanatában jelen lesznek és menetkészek. Első körben általában egy gyors megbeszélés zajlik, milyen sorrendben jönnek a sminkek, a ruhák, a hátterek, hiszen ezeknek mind passzolnia kell majd. Ha pedig ezen túlestünk, akkor felöltözés, fodrász, smink és mehet a fotózás.

A portfólió fotózás az alany szemszögéből

Van, aki ódzkodik attól, hogy fényképezzék, nem szereti saját magát, azt gondolja, nem fotogén. A profi fotós egy portfólió fotózás során a legjobb oldalát hozza ki minden embernek, a legelőnyösebben igyekszik bemutatni, mindemellett törekszik rá, hogy az egyénsége és a karaktere is átjöjjön a képeken. Éppen ezért amiatt nem kell félnünk, hogy előnytelenek lesznek a képek. Viszont mi leszünk rajta, mégpedig élesen és kristálytisztán. Ez alkalmasint egy nehéz szembenézés.

A portfólió fotózás fotóstúdióban, profikkal ugyanis senkiből nem csinál szupermodellt. Ahogy lehet egy kövérkés lány is kicsattanóan boldog és születhetnek róla életvidám és szép képek, úgy egy gyönyörű lány is sugározhat egy beteges félszeg aurát, ha nem elégedett magával és ezen a legprofibb fotós is csak javítani tud, de teljes mértékben ellensúlyozni nem. Ahova tehát ki szeretnék lyukadni: nem az a nehéz, hogy néznek, hogy esetleg pózolni kell, vagy, hogy nem tudod, hogyan tartsd a kezed. A nehéz az, amikor szembesülsz önmagaddal. Aki tehát portfólió fotózásra vállalkozik, jobb ha nem az a fajta, aki rendszeresen nem nézi meg inkább, mit rejt a tükör, illetve akkor is csak sajnálkozva sóhajt.

A fotózás közben általában lehetőség van egy-két nyers képet közösen megnézni, ez már csak azért is jó, hogy megerősíthessétek egymásban, mindketten erre gondoltatok, ilyen hangulatra, ilyen színekre, stb. Maguk a kész képek azonban nem azonnal teremnek majd a postaládádban, amint hazaértél. A fotósnak nem kevés utómunkája van még ezzel az anyaggal, gyakorlatilag majd annyi, mint maga a fotózás és a rá való felkészülés összesen. Úgyhogy a megbeszélt időpontig várj türelemmel, biztosan jelentkezni fog az anyagoddal!

Portfólió fotózás vs portréfotó

Nem szakmai esetekben kicsit nehéz különbséget tenni, talán legkönnyebben a mennyiség felől foghatjuk meg a dolgot. A portfólió jó néhány képből áll, míg a portréfotó célja gyakorlatilag egy tökéletes kép, ami persze végeredményben egy kép három négy variációját jelenti. A ruha, a smink, a háttér azonban valószínűleg ugyanaz, és egyetlen célt is szolgál a portré. Ilyen például az önéletrajzi fotó. Ezzel szemben a portfólió fotózás minél több oldalát akarja bemutatni ugyanannak az embernek, a komolyat, a vidámat, a lazát, a szexit.. Ez mind külön beállítás, alkalmasint külön ruha, külön smink. Nagyobb munka, más felhasználásra.

Previous post Mi mindenre jó egy optika?
Next post Hogyan lettem Happy Dog kutyatáp hívő?
Menu